Vad händer under en rekrytering?
I regel följer våra rekryterare dessa steg för att genomföra en rekrytering. I vissa rekryteringsprocesser ändras ordningen på delarna och ibland fördjupar man sig mer i någon del. Den ansvarige rekryteraren ser till att varje rekryteringsprocess genomförs på bästa möjliga sätt för både de sökande och uppdragsgivaren.
Du skickar in din ansökan
Processen inleds med att du hittar en intressant jobbannons som matchar dina karriärmål och erfarenhet. Vår jobbsökmotor hittar du här. Du ansöker genom att skapa ett konto och laddar där upp ditt CV och eventuellt ett personligt brev. Behöver du lite stöttning på vägen? Hitta cv-tips och mer inspiration i vår blogg. Så snart vi har din fullständiga ansökan kommer du att få ett bekräftelsemail i mailkorgen. Du behöver inte göra något mer i detta skede.
Första screening
Din ansökan går igenom en första screening. Urvalet baseras på de sökandes erfarenhet, kompetens och förmågor. Kriterierna som ligger till grund för urvalet är den kravprofil som vår uppdragsgivare, det vill säga arbetsgivaren, vill att rekryteringen ska uppfylla. Kundens kravprofil är utgångspunkt för hela rekryteringen. Kravprofilen är alltid baserad på önskad kompetens och erfarenhet och vi gör aldrig urval på personliga grunder som till exempel kön eller ålder.
Validering
Nästa fas i processen är validering av de kandidater kunden valt att gå vidare med. Validering kan göras med olika metoder och detta är några av de vi sätt använder mest är:
Intervju: Nästa fas i processen är en intervju med de kandidater som valts ut att gå vidare i processen. Kandidaterna bjuds in till någon form av intervju, vanligtvis via Teams eller på plats på något av våra kontor. Här vill rekryteraren veta mer om dig, din personlighet och din erfarenhet. Vi använder en evidensbaserad intervjumetodik som handlar om att se din potential och förmåga, tillsammans med dina tidigare erfarenheter. Här kan du läsa mer om hur du kan förbereda dig på en arbetsintervju.
Tester: Vi genomför olika typer av tester beroende på vilken typ av rekrytering vi gör och vår kunds önskemål. Vanliga tester är personlighetstester, logiktester, färdighetstest och motivationstest. Testerna utgör ett stöd under hela rekryteringsprocessen och hjälper oss att göra objektiva bedömningar av de sökande. Vi samarbetar med de flesta stora testföretagen men har valt att knyta till oss en huvudleverantör för testning, Aon Assessment. Läs mer om hur du kan förbereda dig inför olika typer av rekryteringstester här.
Referenstagning: Vanligen vill vi även kontakta referenspersoner som du tidigare arbetat med. Målet är att verifiera och få en samlad bild av dig som person och dina färdigheter. Vi föredrar att sköta referenstagningen digitalt eftersom det gör processen mer rättvis när alla referenspersoner får samma frågor och uppföljningsfrågor.
Bakgrundskontroll: När det är relevant för den roll som ska rekryteras kan vi även göra bakgrundskontroller. Vanligen görs bakgrundskontroller när rollen innefattar tillgång eller insyn i känslig information hos arbetsgivaren. Bakgrundskontroller görs alltid i samtycke med dig som sökande. Olika typer av bakgrundskontroller kan vara inhämtning av information från offentliga källor, till exempel rörande juridisk och ekonomisk historik och bolagsengagemang.
Presentation till arbetsgivaren
Är du med i en rekrytering till en fast tjänst är nästa steg att slutkandidaterna presenteras för den rekryterande arbetsgivaren. Utifrån intervjuer och de dokument du skickat in gör vi en samlad bedömning av din profil. Denna bedömning presenterar vi för arbetsgivaren. Vanligen är det 3-4 kandidater som presenteras för arbetsgivaren. Arbetsgivaren väljer ut ett antal den vill träffa personligen.
Möte med arbetsgivaren
I nästa steg träffas arbetsgivaren och kandidaterna för att lära känna varandra. Här får du möjlighet att ställa fler frågor som t.ex. tjänsten, arbetsplatsen och arbetsvillkoren. Det är också här du har möjlighet att lyfta upp krav eller önskemål vid en anställning. Vi hjälper till med kommunikation och ledning och är en rådgivare åt båda parter inför och efter mötet. Många arbetsgivare vill genomföra två intervjuer, en första intervju med flera kandidater och en andra intervju med slutkandidaten där man kan få träffa t.ex. chefens chef eller kollegor.
Jobberbjudande och anställning
När arbetsgivaren valt ut den sökande som verkar passa bäst erbjuds kandidaten jobbet. Om båda sidor är överens om villkoren är det dags för anställningskontrakt. Efter avslutad rekryteringsprocess skickar vi en enkät där du har möjlighet att ge feedback på hur du upplevde processen.
Uppföljning
Några månader efter att du börjat på ditt nya jobb gör vi en uppföljning för att höra hur det fungerat den första tiden och om det motsvarar dina förväntningar. Vi kontaktar dig via telefon eller mail och ställer några frågor. Vi gör samma sak med din arbetsgivare.