Att vara kär i någon på jobbet kan få oss att studsa upp ur sängen på morgonen, och skapar separationsångest när det är dags att gå hem. Den positiva energin leder till ökad effektivitet, kreativitet och känsla av lojalitet.
Har du och en kollega träffats en tid behöver ni besluta om relationen är seriös och värd att offentliggöra. Börja med att berätta för närmsta chef, så kan ni tillsammans bestämma hur ni ska berätta för övriga kollegor. Enligt lag är ni inte skyldiga att berätta om er relation, men om den orsakar trubbel i verksamheten kan ni hållas ansvarig för det. Tänk på att kärlek och flirt ofta är svårt att hålla hemligt och att rykten sprids snabbt. Om ni är seriösa i er relation – berätta.
Det är fortfarande ovanligt att företag har en särskild policy för kärlek på jobbet, men de flesta har riktlinjer. Många arbetsgivare är positivt inställda till relationer mellan medarbetare men det gäller inte om någon befinner sig i en beroendeställning. När kärlek inträffar mellan en chef och en medarbetare kommer de flesta arbetsgivare betrakta det som olämpligt. Det kan bland annat bero på en rädsla för läckta företagshemligheter, att lönesättningen blir orättvis eller att andra medarbetare påverkas negativt av den nya maktbalansen.
Sist men inte minst – kom ihåg att er relation innebär en omställning för de flesta av era kollegor. Agera professionellt när ni är på jobbet och ta ansvar för att era kollegor inte ska känna sig utanför, ovetandes och övergivna. Om du hittar kärleken på jobbet kan det först kännas lite läskigt, men ge inte upp om du tycker att relationen är värt att kämpa för. I Sverige lever 39 procent av befolkningen i ensamhushåll (SCB 2016) och det kan många gånger vara svårare att hitta kärleken än ett nytt jobb.
I senaste undersökningen från Manpower Work Life visar sig att Kramar är ganska okej på jobbet – men var försiktig med flirtandet. Läs mer här.